Lokaliteten

Ølene (udtales med lige tryk på alle stavelser) er et stort naturområde omkring Øle Å syd for Østermarie by på Bornholm.

Området fungerer som et fuglereservat, og afgrænses af Pedersker Plantage, Mønstergård, Store Ølegård og Almindingen. Fra fugletårnet ved savværket på Aspevej/Ølenevej ses ofte ørne over vådområdet.

Ølene Huset ligger ved et nedlagt savværk i et fredfyldt og skønt naturområde med skov og mose, på den østlige del af Bornholm.

Mosen er siden 1959 vildtreservat, hvor adgang er forbudt hele året.

Der er umiddelbart adgang i bil til Nordre tårn og til tårnet på Rømersvej. Fra det fremskudte sydøstre tårn, skal man gå 300 meter fra en parkeringsplads. Der er fra tårnene, såvel som fra landevejen, udmærkede oversigtsforhold. Der er bedst lys om morgenen fra nordre tårn. Sydøstre tårn ligger i midten og er mindre afhængigt af hvordan solen står.
Mosen ligger på Ølenevej, hvor der er to parkeringspladser. Man kan desuden køre direkte til tårnet på Rømersvej, som er handicapvenligt. Man kan køre i kørestol til 1. sal.

Der er meget fine oversigtsforhold fra alle tre tårne. Åbent vand ses dog bedst fra det nordre tårn.
Ølene er altid et besøg værd. Solpgang og solnedgang ses her meget smukt, og er man på Bornholm i forsommeren er en tidlig morgen eller en aften et must.

GPS koordinater: 55.101918 N – 15.006541 E

Se Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside

Andre natur links